Asociatia Inovatorium, cu sprijinul Sectiunii Maghiara-Romana a Camerei de Comert si Industrie Ungara, 5600 Békéscsaba, Hunyadi tér 2, in dorinta de a veni in sprijinul mediului de afaceri pentru internationalizarea afacerilor, a organizat in perioada 29 Noiembrie-2 Decembrie 2017 Misiunea Economica Inovatorium.
Programul acestei misiuni a fost unul foarte diversificat şi a inclus vizitarea Oraşului Gyula şi Békéscsaba. Participanţii au intrat în contact cu istoria şi cultura naţională a Ungariei, dar, cel mai important, au participat la intalniri de afaceri B2B intre firme/companii din Romania si Ungaria pentru o promovare cat mai eficienta a produselor si serviciilor pe plan international.
Misiunea a fost dedicata companiilor din domeniul industriilor creative, tiparului digital, fotografiei, si publicitatii.
Obiectivele misiunii au fost promovarea produselor si serviciilor romanesti, accesul acestora pe piete externe, schimb de experienta, dezvoltarea de parteneriate strategice si initierea unor propuneri de proiecte comune.
În cadrul Misiunii Economice Inovatorium au participat un număr de 11 persoane – oameni de afaceri din judeţul Cluj si din Ungaria, reprezentanţi ai Sectiunii Maghiara-Romana a Camerei Camerei de Comert si Industrie Ungara.
Delegaţia oamenilor de afaceri a fost primtă de Rák János Zoltán, secretar al Secțiunii Maghiară-Română a Camerei de Comerț și Industrie Ungară
După prezentările oficiale, Preşedintele Asociaţiei Inovatorium, domnul Mircea Mihesteanu, a făcut o scurtă prezentare asupra rolului şi importanţei colaborării active între mediul de afaceri din România şi cel din Ungaria pentru dezvoltarea mediului de afaceri din judeţul Cluj şi promovarea ofertelor de export ale companiilor locale. Domnul Preşedinte a prezentat situaţia economică a judeţului Cluj, precum şi importanţa stabilirii de relaţii de colaborare între agenţii economici din cele două ţări.
Ulterior a luat cuvântul domnul Rák János Zoltán, secretar al Secțiunii Maghiară-Română a Camerei de Comerț și Industrie Ungară, care a prezentat situaţia economică a Ungariei, principalele coordonate ale colaborărilor anterioare şi actuale cu România, precum şi importanţa stabilirii de relaţii de colaborare între agenţii economici din cele două ţări.
Antreprenorii români au prezentat produsele şi serviciile oferite. La rândul lor, Antreprenorii din Ungaria au făcut prezentari ale firmelor pe care le reprezintă, ale produselor proprii şi ale tehnologiilor utilizate în procesele de producţie.
Antreprenorii români au participat în continuare la o analiza unor studii de piata, statistici, rapoarte puse la dispozitie de sectiunii Maghiare-Romana a Camerei de Comert si Industrie Ungara si de catre organizatorii misiunii, Asociatia Inovatorium. Au fost discutate şi analizate doferite momente din evoluţia economiei maghiare şi s-a făcut legătura cu piaţa bunurilor şi serviciilor specifice întreprinderilor participante. S-a discutat mai ales situatia exporturilor, pornind de la datele oferite de Eurostat.
Romania continua sa importe mai mult decat exporta bunuri, in timp ce vecinii nostri unguri au balanta pozitiva, in primele 11 luni ale anului 2016, potrivit estimarilor emise luni de Biroul european de statistica Eurostat.
În scopul unei abordări cât mai constructive a procesului de dezvoltare a colaborării comercial-economice şi stabilirii relaţiilor de cooperare între oamenii de afaceri din Cluj şi cei din Ungaria, participanţii la această întâlnire au propus realizarea unei strategii de cooperare in domeniul publicitatii şi a activităţilor de printare, prin realizarea unor vizite sistematice între oamenii de afaceri din Cluj şi cei din Ungaria.
Strategia de cooperare propusă are ca puncte principale:
- Încurajarea şi facilitarea de acţiuni care conduc la promovarea şi dezvoltarea cooperării comerciale şi economice între întreprinderile din Cluj şi cele din Ungaria în conformitate cu legislaţiile naţionale şi acordurile internaţionale;
- Identificarea oportunităţilor de promovare şi dezvoltare a relaţiilor bilaterale, a schimburilor comerciale şi a cooperării economice în domeniul publicităţii şi al activităţilor de printare.
- Dezvoltarea în parteneriat a unor proiecte trans-frontaliere
În sprijinul acestui demers un rol important îl va avea Secțiunea Maghiară-Română a Camerei de Comerț și Industrie Ungară şi Asociaţia Inovatorium, promotorul acestor acţiuni.
În încheiere, delegaţia oamenilor de afaceri a mulţumit pentru ospitalitatea cu care a fost primită şi au lansat o invitaţie la Cluj, oamenilor de afaceri din Ungaria si reprezentanţilor Secțiunii Maghiară-Română a Camerei de Comerț și Industrie Ungară.